A

A
Lees voor

Veelgestelde vragen

Vragen over de PAWW-regeling? Vind antwoorden op veelgestelde vragen.

Een werknemer wordt per de eerste van de maand ontslagen. Valt deze werknemer onder de PAWW-regeling als de verzamel-cao vanaf diezelfde dag ingaat?

Om recht te hebben op een PAWW-uitkering moet een medewerker in dienst zijn van de betreffende werkgever op het moment dat de PAWW-regeling van kracht is.
Voorbeeld 1: de werknemer wordt met ingang van 1 juli ontslagen. Zijn dienstverband loopt dus op 30 juni 23.59 uur af. De verzamel-cao voor de PAWW-regeling gaat op 1 juli om 00.00 uur in. De werknemer werkt niet meer voor de werkgever op het moment dat de verzamel-cao van kracht is. Hij heeft geen recht op de PAWW-uitkering.
Voorbeeld 2: de werknemer wordt per 2 juli ontslagen. Omdat hij op 1 juli nog wel een dienstverband heeft, komt hij wel in aanmerking voor de PAWW-regeling. Op het moment dat het dienstverband eindigt is de verzamel-cao al van kracht. Over die ene dag wordt nog wel de PAWW-bijdrage ingehouden op zijn loon.

Hanteert Stichting PAWW premiedifferentiatie voor de PAWW-bijdrage?

Tot 2027 geldt er een uniforme bijdrage. Deze is maximaal 0,50% over het brutoloon. De bijdrage voor 2024 is 0,08%. Jaarlijks wordt voor 1 oktober de bijdrage over het nieuwe jaar vastgesteld. Voor 1 november informeert SPAWW de werkgever over de nieuwe bijdrage.

Heb ik een verwerkingsovereenkomst nodig om de aangifte voor de PAWW te verzorgen?

Bij het proces van de periodieke PAWW-aangifte wordt geen informatie verstrekt over werknemers. Een verwerkingsovereenkomst voor het verzorgen van de aangifte voor de PAWW is niet nodig.

Heb ik ook recht op een PAWW-uitkering als mijn Nederlandse werkgever mij eervol ontslaat, maar ik in het buitenland woon?

Over het algemeen ontvangt de werknemer die volledig werkloos wordt een WW-uitkering in het land waar hij woont. Als deze uitkering stopt, heeft de werknemer in beginsel aansluitend recht op een PAWW-uitkering. Per land kunnen specifieke bepalingen van toepassing zijn.

Heb ik sollicitatieplicht als ik een PAWW-uitkering ontvang?

Als u een PAWW-uitkering ontvangt heeft u ook verplichtingen. Zo moet u actief naar werk zoeken, net als bij een WW-uitkering. Hierover informeert u Stichting PAWW elke maand. Als u dit niet doet kan Stichting PAWW u korten op uw uitkering.

Hebben mijn nabestaanden recht op mijn PAWW-uitkering als ik overlijd?

Als u overlijdt moeten uw nabestaanden Stichting PAWW hierover informeren. De PAWW-uitkering wordt stopgezet. Uw nabestaanden kunnen dan een overlijdensuitkering aanvragen. Deze overlijdensuitkering is gelijk aan het bedrag van uw PAWW-uitkering over een maand.

Hoe berekent de werkgever de PAWW-bijdrage over een gedeelte van een periode?

Het is mogelijk dat u de PAWW-bijdrage over een deel van de aangifteperiode moet berekenen. Bijvoorbeeld wanneer het Aanvullingsreglement in de loop van de periode begint. In dat geval doorloopt u de volgende stappen:

1. Bepaal het aantal werkdagen waarover de bijdrage verschuldigd is (= het aantal loontijdvakdagen vanaf de ingangsdatum van het reglement binnen de aangifteperiode).

2. Bepaal het totaal van de loontijdvakdagen binnen de aangifteperiode.

3. Deel het aantal werkdagen waarover de bijdrage is verschuldigd door het totaal van de werkdagen. De uitkomst hiervan is de ‘omrekenfactor’.

4. Vermenigvuldig het premieloon over de volledige periode met de ‘omrekenfactor’. De uitkomst hiervan is het premieloon dat u opgeeft in het PAWW-portaal.

5. Vermenigvuldig het aangiftebedrag over de volledige periode met de ‘omrekenfactor’. De uitkomst hiervan is het aangiftebedrag. Dit geeft u op in het PAWW-portaal.

Let op! bij 'Aantal werknemers' geeft u het aantal werknemers op waarop de aangifte betrekking heeft. Daarop past u de vermenigvuldigingsfactor niet toe.

Op https://spaww.nl/werkgevers/documenten/q:rekenregels/ staat in het document 'Rekenregels' een toelichting op de pro rata-vaststelling. Hier vindt u ook voorbeelden daarvan.

Hoe kan ik aangifte en betaling per kwartaal doen?

In het portaal kiest u voor het aangiftetijdvak (maandelijks of vierwekelijks). Daarnaast geeft u aan hoeveel werknemers u in dienst heeft. Als u 25 of minder werknemers in dienst heeft komt de optie kwartaalaangifte beschikbaar.


Heeft deze informatie u geholpen?
Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord