A

A
Lees voor

Een goed cv maken

Een cv, oftewel een curriculum vitae, is een feitelijke samenvatting van uw professionele leven. Hiermee ziet een werkgever of uw ervaring en persoonlijkheid bij het bedrijf passen. Vaak ontvangen werkgevers tientallen sollicitaties per maand. Hierdoor hebben ze niet zoveel tijd om alle cv’s rustig te bekijken. Daarom is het belangrijk dat uw cv (naast de motivatiebrief) opvalt, overzichtelijk is en tegelijk iets vertelt over uw persoonlijkheid.

Wat moet er minimaal in uw cv?

Profielschets - Op pagina 1 geeft u in het kort een omschrijving van uw kernkwaliteiten. Zorg dat die passen bij de vacature en gebruik uw eigen woorden. Houd de profielschets bij maximaal 3 regels. U kunt de profielschets o.a. ook gebruik om aan te geven waarom juist u perfect bent voor de baan waar u op solliciteert.

Voorbeeld profielschets:
Ik ben een teamspeler die nieuwe inzichten en ideeën als een uitdaging ziet en omarmt. Hiervoor creëer ik een goed draagvlak binnen het bedrijf. Als persoon ben ik enthousiast, opgewekt en maak gemakkelijk contact en vind ik snel mijn weg binnen een organisatie.

Werkervaring - vertel concreet wat u heeft gedaan in uw vorige werk
Maak zo concreet mogelijk waarvoor u verantwoordelijk was in uw vorige banen. Enkele voorbeelden: was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan, analyseerde, bereidde voor, stelde samen, assisteerde, etc. Vermeld daarnaast per vorige baan welke resultaten u boekte. Gebruik bullets en kopjes in dit overzicht.

Opleiding en competenties – hou het relevant
Geef een relevant overzicht van uw opleidingen, trainingen en cursussen. Zo weet de werkgever op welk niveau u functioneert en welke competenties u heeft. Geef vooral uw sterke competenties weer, zeker als die gevraagd worden voor de functie.

Foto
Een foto mag tegenwoordig niet meer ontbreken op uw cv. Het maakt uw indruk persoonlijker. Kies een goede, scherpe foto van uzelf met een rustige, zakelijke uitstraling.

Talen
Vermeld welke talen u spreekt en schrijft, en hoe goed u hierin bent.

Optioneel - Gebruikte technologie of technieken
Aanvullende relevante competenties kunt u aangeven in een overzicht van de technologie waar u mee werkt. Dit kan bijvoorbeeld Microsoft365 en scrum/agile-gerelateerd zijn, maar ook specifieke vakgerichte applicaties. U kunt per technologie vermelden in hoeverre u deze beheerst (bijv. beginnend, gemiddeld of gevorderd).

Werkt u met uw handen, vermeld dan met welke technieken en/of apparaten u bekend bent.

Optioneel – privé-informatie
Treed niet te veel in detail over uw privéleven. U kunt best aangeven wat u in uw vrije tijd doet of heeft gedaan als dat wat toevoegt voor de functie waar u op solliciteert.

En verder…

Vergelijk uw cv met LinkedIn
Neem de tijd om ervoor te zorgen dat uw cv overeenkomt met uw LinkedIn-profiel. Veel werkgevers kijken óók uw LinkedIn-profiel.

Laat uw cv aan anderen zien

Een slordig en slecht geschreven cv vertelt veel over u als persoon. Check uw cv dus meerdere keren en print het uit. Laat het door anderen lezen en haal alle onduidelijkheden eruit. Met opmerkingen van anderen wordt uw cv aantrekkelijker en scherper. Kies wel de juiste personen, bijvoorbeeld mensen die al veel ervaring hebben met solliciteren en taalgevoelige mensen.

Let op de bestandsnaam

Geef de bestandsnaam van uw cv een herkenbare naam. Bijvoorbeeld voornaamachternaamcv.doc. Op die manier bent u duidelijk herkenbaar en makkelijk op te slaan/zoeken.


Tips voor een aantrekkelijk cv

Aantrekkelijk cv

Cv aanpassen aan de vacature
Het is handig om een soort basis-cv te hebben. Maar om echt kans te maken, moet u uw cv wel aan de baan aanpassen waar u op solliciteert. Heeft u relevante werkervaring, laat die dan meer naar voren komen. Ook is het slim om sleutelwoorden of termen uit de vacature zelf te gebruiken. U valt dan sneller op als geschikte kandidaat.

Creëer overzicht

Maak gebruik van herkenbare, onderscheidende tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. Degene die uw cv bekijkt, ziet in één oogopslag de belangrijke onderdelen. Gebruik bullets voor opsommingen. Deze maken uw cv beter leesbaar en helder.

Voeg kleur en vorm toe

U mag best wat kleur gebruiken om uw cv visueel te onderscheiden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Word-sjabloon. Maar hou het rustig en zakelijk. Sla uw cv op als een PDF. Zo blijft uw opmaak goed, zoals u het bedoelde.

Gebruik een duidelijk en degelijk lettertype

Maak gebruik van een lettertype dat duidelijk leesbaar en netjes is. Voorbeelden van lettertypen zijn Calibri, Helvetica en Verdana.

Hou het eenvoudig en kort

Laat uw cv opvallen door eenvoud: weten wat u moet weglaten is namelijk óók belangrijk. Maak uw cv niet langer dan 2 tot 3 pagina’s, tenzij u een erg lange carrière hebt.

Zet het belangrijkste op de eerste pagina
– Begin uw cv met uw foto, contactgegevens, profielschets en meest recente werkervaring. Zet uw werkervaring in volgorde van tijd; de laatste werkgever bovenaan. Gebruik niet te veel ruimte voor uw persoonsgegevens. U heeft dan meer plek voor belangrijkere informatie.


Veelgemaakte fouten

Teveel aandikken of liegen
Er is een verschil tussen werkervaring goed uitlichten op uw cv en te veel aandikken en niet-opgeleverd werk te vermelden. Met een leugen schiet u niets op omdat de waarheid vroeg of laat toch wel boven tafel komt. En u zet er uw reputatie en baan mee op het spel.

Verkeerde of niet-vermelde contactgegevens

Een foutje in uw telefoonnummer of e-mailadres kan u duur komen te staan. Check daarom goed of u alles correct heeft vermeld.

Een ‘grappig’ e-mailadres of ‘grappig’ cv

Een cv is een zakelijke weergave van uw werkervaring, scholing en competenties. Gebruikt u al sinds de middelbareschooltijd hetzelfde e-mailadres? Dan is uw sollicitatie een mooi moment om eens te kijken of het aan vervanging toe is.

In een lege e-mail uw cv versturen

Voorzie uw mail altijd van tekst. Een sollicitatiebrief die u in de bijlage verstuurt, is niet voldoende. De kans is aanwezig dat een lege mail met alleen bijlagen direct in de digitale prullenbak belandt. Vermeld in de onderwerpregel en mail altijd op welke vacature u solliciteert.

Typefouten

Controleer uw cv op typefouten. Die zijn storend, terwijl u een goede indruk wilt maken.

Te lange teksten

In uw cv beschrijft u bondig en puntsgewijs wie u bent en wat u kunt. U hoeft er geen betoog van te maken. Hou het beknopt, helder en overzichtelijk, en gebruik opsommingen om samengevat uw kwaliteiten en ervaring weer te geven.

Vermelding van de reden van vertrek bij uw vorige of huidige werk

Dit hoeft niet in uw cv. De reden van uw vertrek is een onderwerp dat tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde kan komen.

Salarisgegevens vermelden

Wat u wilt gaan verdienen, is niet iets wat u op uw cv zet. Dat bespreekt u in een later stadium, als u een arbeidsvoorwaardengesprek gaat voeren.

Vrienden als referentie

Als u een referentie op uw cv zet, hoort dit iemand te zijn uit een werkomgeving. Een vriend of familielid valt hier dus niet onder. Kies bij voorkeur een leidinggevende waar u eerder onder heeft gewerkt, of iemand van de HR-afdeling. Vraag vooraf toestemming aan deze persoon of hij of zij het goed vindt om als referent genoemd te worden.

Geen contact vooraf met je referent

Het is een beetje vervelend als uw referent wordt gebeld zonder dat hij of zij hier vooraf van op de hoogte is gesteld. Vermeld dat de gegevens op aanvraag deze beschikbaar zijn. Namen en contactgegevens kunt u alleen vermelden of doorgeven wanneer de referent daar toestemming voor heeft gegeven.

Heeft deze informatie u geholpen?
Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord