A

A

Aangifte doen via UPA

Er is een extra digitaal aangiftekanaal ingericht voor Stichting PAWW. De UPA biedt de mogelijkheid om gestandaardiseerd en geautomatiseerd maandelijks de aangifte voor de PAWW-regeling in te dienen met uw salarissoftware.

UPA is de marktstandaard voor de uniforme pensioenaangifte. Deze standaard is ontwikkeld voor het volautomatisch uitwisselen van salarisgegevens tussen werkgevers/administratiekantoren en pensioenfondsen en wordt beheerd door SIVI. SIVI is het kennis- en standaardisatie-instituut voor de financiële dienstverlening.

Naast de UPA blijven de aangiften via het portaal voor werkgevers op de website van SPAWW en de bulkaangifte voor administratiekantoren bestaan. De werkgever maakt een keuze voor een van de aangiftekanalen. Het is niet mogelijk om twee aangiftemethoden gelijktijdig te gebruiken.

UPA in het kort

 • Gestandaardiseerd en geautomatiseerd de PAWW-aangifte regelen
 • Bespaart tijd voor werkgevers of administratiekantoren.
 • Voorkomt fouten (geen handmatige invoer meer)
 • Eenvoudig correcties doorvoeren

UPA kort uitgelegd

De UPA is een aangifte over een aangiftetijdvak voor één administratieve eenheid. Daarbij kunnen één of meer correcties over voorgaande tijdvakken binnen hetzelfde aangiftejaar worden opgegeven. Een werkgever die zijn administratie heeft opgesplitst in meerdere administratieve eenheden moet dan ook meerdere UPA-berichten inzenden (één per administratieve eenheid).

Inmiddels zijn er 10 softwarebedrijven die deelnemen aan de UPA: AFAS (Profit), SD Worx (Cobra), Loket.nl, HrBox BV, Visma Raet (Payroll Gemal)Visma.net Payroll, Exact HR & Salaris GemakLoon SalarissoftwareNmbrs en Axians Payroll Hub.

Wanneer kunnen werkgevers en administratiekantoren aangifte doen via aangiftekanaal UPA?

Softwareontwikkelaars bepalen zelf wanneer zij hun salarispakket(ten) koppelen aan SPAWW.

Op deze webpagina publiceren we de releasedata voor de verschillende salarispakketten. De eerste salarispakketten bieden begin 2023 het uitwisselen van salarisgegevens tussen werkgevers/administratiekantoren en Stichting PAWW al aan via UPA.

Werkgevers en administratiekantoren vinden op deze pagina de instructies om het aangiftekanaal voor een administratieve eenheid om te zetten naar UPA.


Technische informatie voor softwareontwikkelaars

Dit document beschrijft de technische implementatie aspecten voor de UPA voor softwareleveranciers.

Voor vragen over dit document of voor het opvragen van een gebruikersnaam + wachtwoord, de technische informatie van domeinen en ip-adressen, en voor toegang tot de (test)omgeving kunt u een e-mail sturen naar upa@spaww.nl.

Bekijk de documentatie

Meer informatie over UPA

 • SOAP webserviceEr is gebruik gemaakt van de WSDL versie 2023 op upa op sivi. Om gebruik te maken van de UPA kunt u de volgende endpoints voor de SOAP-webservice gebruiken: https://api.spaww.nl/upa
  Een gebruikersnaam en wachtwoord kan worden gemaakt door de handleiding te volgen van werkgevers en administratiekantoren. De SOAP service gebruikt Basic authenticatie en WSSE-Security. Bij het ontbreken van de Security tags en een Authorization header zal er een 401 Unauthenticated als antwoord op het verzoek worden gestuurd.
  Levert u zelf als softwareleverancier de UPA van uw klanten bij ons aan, dan vragen wij u een account aan te maken op de SPAWW website als administratiekantoor en de handleiding van werkgevers en administratiekantoren te volgen. Wij vragen u dan ook uw klanten te adviseren gebruik te maken van de webservice.
 • SFTP-serviceDe SPAWW heeft bij voorkeur geen SFTP verbindingen. Mocht uw software geen webservice ondersteunen dan kunnen wij wel voorzien in SFTP-verbindingen. Meld in dit geval aan ons (mail upa@spaww.nl) dat uw software alleen SFTP ondersteunt zodat wij voor deze klanten SFTP-accounts aan zullen maken.
  De aanvraag voor een SFTP-account zal handmatig worden beoordeeld. Houd er rekening mee dat dit lastig is voor uw klanten. Wij hanteren tenminste 5 werkdagen om het verzoek te beoordelen en vragen uw klant om meer informatie met betrekking tot de gebruikte software om te bepalen of zij een SFTP-account bij ons kunnen krijgen.
 • TestomgevingWilt u gebruikmaken van de testomgeving om te kunnen testen? Neemt u dan contact met ons op via upa@spaww.nl
 • Technische ondersteuningHeeft u vragen over de implementatie van de UPA of wilt u een storing melden? Dan kunt u contact met ons opnemen via upa@spaww.nl
Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord