Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Geef anoniem feedback over onze website

Solliciteren 

Hoe benadert u een werkgever?

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar een baan en bijpassende werkgever. Dat kan via vacaturesites, LinkedIn, vacatures in de krant en uw eigen netwerk. Heeft u een mooie uitdaging gezien? Probeer dan meer te weten te komen over de werkgever.

Afbeelding Solliciteren zelf

Kom meer te weten over uw toekomstige werkgever

Bekijk in ieder geval de website en het LinkedIn-profiel van de werkgever. Google hem ook. Het is zeker niet erg dat ze zien dat u bedrijfsprofielen heeft bekeken. Het laat uw interesse zien. Zoek naar overeenkomsten met uzelf. Misschien zijn er wel andere aanknopingspunten, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke kennis of hobby. Daar kunt u het ijs mee breken. Vraag ook eens rond in uw netwerk. Misschien zit er iemand tussen die het bedrijf goed kent. Heeft u vragen, noteer die dan.

Maak persoonlijk contact

Het is zeer zinvol om, voordat u solliciteert, contact te maken met de schrijver van de vacature. Meestal staat er contactpersoon vermeld. Maak bij voorkeur telefonisch contact en stel een aantal vragen die u heeft genoteerd. Overvraag niet en stel alleen de vragen die relevant zijn om u voor te bereiden op het maken van uw cv en een eventueel eerste gesprek. Luister geïnteresseerd naar de antwoorden. Hiermee laat u oprechte interesse zien, en heeft u al een eerste indruk kunnen achterlaten bij de organisatie waar u wilt solliciteren. 

Kent u iemand die bij dezelfde organisatie werkt? U kunt deze persoon ook benaderen en samen een keer een koffie drinken. Natuurlijk kunt u ook via bijvoorbeeld LinkedIn mensen benaderen met een functie binnen het bedrijf of een vergelijkbare functie.

Maak en verstuur uw cv

Pas uw cv aan naar de vacature, verfijn hem en stuur hem op naar de contactpersoon. 

Het eerste gesprek
Het eerste sollicitatiegesprek is ook wel een kennismakings- of intakegesprek. Hierbij gaat het vooral om uw persoonlijkheid, achtergrond en de indruk die u maakt. Het is dus bedoeld om u te leren kennen. Andersom is het ook een kans voor u om een indruk te krijgen van de organisatie, de cultuur en de mensen die er werken. Bedenk goed: dit gesprek is tweerichtingsverkeer. Stel dus vragen en vergeet uzelf niet af te vragen of u graag voor deze organisatie zou willen werken.

Bereid uw eerste gesprek voor en stel uzelf bijvoorbeeld de vraag:

  • Bij wat voor bedrijf ga ik solliciteren? Hoe groot is het, welke sfeer is er? Waar staat het merk voor, wat is de missie en visie van het bedrijf?
  • Wat vind ik hier leuk of goed aan, en waarom?
  • Welke functie-eisen stonden er in de vacature? Begrijp ik ze, en hoe ze binnen dat bedrijf passen? En wat spreekt me daarin aan?
  • Op welke manier voldoe ik aan die eisen? En hoe kan ik dat hard maken, bijvoorbeeld door naar eerdere ervaringen te verwijzen?

Na uw eerste gesprek kunt u het beste al een korte evaluatie op papier zetten. Wat ging er goed en wat niet zo? Wat vond je lastige vragen en wat heb je daarop geantwoord? Hoe was de reactie daarop? Over welke onderwerpen werd doorgevraagd? Dat is allemaal extra informatie die u helpt bij het tweede gesprek. Onthoud dat het gesprek ook bedoeld is om te bepalen of de organisatie en functie aansluiten bij wat u wilt. Evalueren werkt dus beide kanten op; het sollicitatiegesprek is dan ook tweerichtingsverkeer. Kritisch zijn mag dus. Verzin ook alvast vragen voor een mogelijk tweede gesprek.

Het tweede gesprek
In het tweede gesprek gaat meer in op vaktechnische aspecten. Er is dan ook vaak een directe collega bij het gesprek aanwezig. Is je tweede gesprek wel met dezelfde mensen als je eerste gesprek? Dan kunt u vragen verwachten over alles wat in het eerste gesprek nog niet aan de orde is geweest. Ook een tweede sollicitatiegesprek moet u goed voorbereiden. Onderschat het niet: de baan is nog niet binnen. Vraag altijd wie uw gesprekspartners zullen zijn bij dit tweede gesprek.

Bereid uw tweede gesprek voor en stel uzelf bijvoorbeeld de vragen:

  • Waar gaat u vooral mee bezig zijn?
  • Met wie gaat u samenwerken?
  • Welke verantwoordelijkheden en taken krijgt u?
  • Welk verschil gaat u maken in de organisatie?
  • Op welke punten bent u minder sterk voor deze functie?

Vraag u steeds af of de baan ook bij u past.

Goed voor de dag komen

Voordat u op gesprek gaat, bekijk eerst ook Hoe benadert u een werkgever?

Met uw cv heeft u indruk gemaakt, en u bent uitgenodigd voor een gesprek. Dat kan best spannend zijn en door de zenuwen kunt u misschien niet op uw best voor de dag komen. U kunt een deel van de stress wegnemen door u goed voor te bereiden:

    • Oefen voor uzelf een aantal antwoorden op veelgestelde vragen tijdens sollicitaties
    • Ken uw unieke eigenschappen en bedenk hoe ze bij de functie en de cultuur van het bedrijf passen.
    • Zorg dat u precies weet met wie u het sollicitatiegesprek heeft en waar u precies op welk tijdstip moet zijn. Kijk waar u kunt parkeren en of er ov in de buurt is, hoever u moet lopen. Kom ongeveer een kwartier voor het gesprek aan.
    • Kies passende kleding voor uw gesprek.
    • Groet andere mensen in het bedrijf als u op locatie solliciteert.
    • Neem uw cv en pen en papier mee voor belangrijke notities of vragen om te stellen
    • Wees vriendelijk, zit rechtop en kijk uw gesprekspartners aan.
    • Tip: focus bij lastige vragen altijd op uw positieve kanten.
    • Tip bij spanning: gebruik ook uw handen om uw spraak kracht bij te zetten.
    • Praat nooit slecht over uw oude werkgever.
    • Vertel iets over uzelf, dat maakt het persoonlijker.
    • Stel vragen en toon interesse. Dat zijn vragen die u zelf nog niet hebt kunnen beantwoorden op basis van uw eigen onderzoek naar het bedrijf. Zo laat u zien dat u geïnteresseerd bent in de organisatie. En nog een voordeel van zelf vragen stellen: er ontstaat tweerichtingsverkeer. Dat geeft een prettige balans in het gesprek. U gaat zich meer op uw gemak voelen.
    • Luister meer dan dat u praat, vat samen en let ook op non-verbale communicatie. Zo mist u geen waardevolle nuances in het gesprek. Door uw aandacht te richten op zowel de verbale als non-verbale communicatie van uw gesprekspartner, kunt u door zijn of haar woorden samen te vatten dubbelchecken wat er gezegd wordt - iets dat over het algemeen gewaardeerd wordt.

Stap niet naar buiten zonder het vervolg van het sollicitatieproces te weten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat de volgende stap is van je werkgever. Wanneer en van wie hoort u over een mogelijk vervolg en welke actie wordt er eventueel van u verwacht.

Veelgestelde vragen eerste gesprek

In het eerste gesprek ligt de nadruk op het kennismaken. Bereid uzelf voor op de volgende vragen:

Vertel eens iets over jezelf?

Vaak een van de eerste vragen die je krijgt in een sollicitatiegesprek. Vertel hier iets over de link tussen jouw kwaliteiten, interesses en de baan.

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Ook voor deze vraag geldt: het gaat om de kwaliteiten die nodig zijn voor de baan. Leg de link tussen de functie-eisen en jouw sterke punten. Maak bij zwakke punten duidelijk hoe je denkt dat je die kunt ontwikkelen.

Waarom solliciteer je op deze functie?

Vertel wat je te weten bent gekomen over het bedrijf en de functie en wat je interesse heeft gewekt. Dit is een kans om te laten zien dat je goed bent voorbereid.

Waarom zouden we jou moeten kiezen?

Jij bent geschikt omdat jouw profiel goed bij de functie past en jouw karakter bij het team en de organisatie. Het belangrijkste is om dit antwoord zelfverzekerd en overtuigend te geven.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Iedereen weet dat vijf jaar een lange tijd is. Deze vraag geeft antwoord op jouw ambities, drijfveren en je wil om te ontwikkelen.

Ben je ook met andere bedrijven in gesprek?

Geef hier altijd eerlijk antwoord maar noem geen namen. Het bedrijf praat zelf ook met meer sollicitanten. Het is niet ongewoon dat jij met meer bedrijven praat; je bent gewoon gemotiveerd op zoek naar een nieuwe rol.

Heb je nog vragen?

Tijdens het gesprek heb je, als het goed is, al een heleboel vragen kunnen stellen. Stel je laatste nog als je die hebt.


Veelgestelde vragen tweede gesprek

Tijdens het tweede gesprek ligt de nadruk op meer op de vakinhoud. Bereid uzelf voor op de volgende vragen:

Zijn er vragen uit het eerste sollicitatiegesprek die u opnieuw wilt beantwoorden?

Na het eerste gesprek bedacht u misschien een nog veel beter antwoord op een bepaalde vraag of u bent in eerste instantie bepaalde interessante details vergeten te vertellen. Doe dat vooral.

Kunt u een voorbeeld noemen van een situatie in uw werk dat …….?

Deze vraag kan in varianten voorkomen. Men stelt deze vraag om te voorspellen hoe u in de toekomst in zo’n situatie handelt.

Wat vindt u van……?

Bij deze vraag wordt naar uw mening gevraagd over een vakinhoudelijk aspect. Dit is uw kans om te laten zien dat u alle ontwikkelingen in het vakgebied uiteraard continu volgt en dat u zich daar ook een mening over vormt. Houdt u in wel antwoord wel rekening met de bedrijfscultuur en de strategie van het bedrijf zelf.

Wat zou u willen veranderen aan dit bedrijf?

U kunt hier een aantal positieve punten noemen over het bedrijf. Daarna kunt u een concreet punt noemen dat beter zou kunnen, bijvoorbeeld de scholingsmogelijkheden of een of ander formulier op de website.

Werkt u liever alleen of in teamverband?

U kunt altijd een vraag verwachten die over samenwerken gaat. Er zijn maar weinig functies waarbij je helemaal solitair werkt en waarbij samenwerking geen enkele rol speelt. Zelfstandigheid vindt men meestal ook belangrijk, maar ook dat u ook graag in teamverband werkt.

Waar bent u het meest trots op van wat u tot nu toe heeft bereikt?

Uw interviewers willen graag weten wat u belangrijk vindt in uw werk en of dat ook terugkomt in de functie die u gaat vervullen.

Hoe zie u uw verdere loopbaan?

Als u de ambitie heeft om door te groeien in de branche waarin u solliciteert, dan geeft dat een goed aanknopingspunt voor de baan. Het bedrijf waarbij u solliciteert heeft waarschijnlijk graag dat u in de goede richting ambitieus bent. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u zich op korte termijn verder wilt ontwikkelen op sales-gebied en dat u daarna graag accountmanager wilt worden.

Wat voor salaris wilt u verdienen?

Het eigenlijke onderhandelen pas begint nadat u als eerste uit de bus bent gekomen voor deze functie. Vaak vragen ze toch wat u wilt verdienen. Zorg ervoor dat u weet wat gangbaar is voor deze functie in deze branche. Denk ook van tevoren na over andere arbeidsvoorwaarden zoals verlofregelingen, leaseauto’s of laptops.

Heeft u zelf nog vragen?

Als het goed is hebt u tijdens het gesprek al vragen gesteld. Mocht u nog iets missen of belangrijk vinden, stel dan uw vragen. Bijvoorbeeld over parttime werken, scholingsmogelijkheden, de geplande startdatum, en het vervolg van de sollicitatie.

Na het gesprek

Maak ook na dit tweede sollicitatiegesprek na afloop een kort verslag van uw bevindingen. Zet voor uzelf alle voors en tegens op een rij en neem een beslissing of u de functie wilt. Is uw conclusie dat u niet de aangewezen persoon bent voor deze baan? Dan kunt u de werkgever laten weten dat u zich terugtrekt als sollicitant. Als u de baan graag wilt hebben, dan is het duimen dat de werkgever u de geschikte persoon vindt.

Niet doen bij een sollicitatie

Natuurlijk zijn er ook zaken die minder goed verlopen tijdens een sollicitatiegesprek. We zijn allemaal mensen, het kan gebeuren. U kunt er eerlijk voor uitkomen als u bijvoorbeeld iets bent vergeten of niet weet. Als u daar een positieve draai aan geeft, dan is dat een pluspunt. Om u goed voor te bereiden, kunt in ieder geval de volgende zaken vermijden:

  • Liegen tijdens het gesprek.
  • Vragen beantwoorden met een simpele ‘ja’ en ‘nee’.
  • Te laat komen zonder reden.
  • Onbeleefd of respectloos zijn, of gesprekspartners niet laten uitpraten.
  • Underdressed zijn of er onverzorgd uitzien op uw gesprek.
  • Een sigaretje opsteken voordat je het gesprek ingaat.
  • Zwaar dialect of platte taal gebruiken.
  • Agressief, overdreven, opschepperig, ongeduldig of wanhopig overkomen.
  • Kauwgom of snoep in uw mond vanaf het moment dat u het gebouw binnenloopt.
  • Te veel make-up op of een te sterk luchtje gebruiken.
  • Onvoorbereid het gesprek ingaan.
  • Uw hele levensverhaal vertellen.
  • Sociaal wenselijke antwoorden geven - zeg niet wat u denkt dat uw gesprekspartner wilt horen. Een goede gesprekspartner zal hier hoe dan ook doorheen prikken. Het is juist goed om uw kritische of afwijkende visie te geven waar u volledig achter staat. U onderscheidt zich meer dan wanneer u met de ander meepraat.
  • Te weinig in de ‘ik’-vorm spreken - We zijn nogal eens geneigd in algemeenheden te praten als we het over onszelf hebben of een visie verkondigen. Bijvoorbeeld door vanuit de ‘we’- of ‘je’-vorm te spreken. Praat in de ‘ik’-vorm, want dan komt een stuk krachtiger en overtuigender over.
  • Negatief zijn – in welke vorm ook, het is een enorme afknapper tijdens sollicitatiegesprekken. Zorg er dan ook voor dat u positief blijft.
  • Oud-collega’s of vorige werkgevers afbranden.
  • Te gefocust zijn op het salaris (eerste gesprek).