Ontslag van een werknemer
Als u een medewerker ontslaat, is het belangrijk om hem of haar goed in te lichten over PAWW. Ook wanneer het contract van de werknemer:
- verloopt of eindigt van rechtswege.
- het ontslag gebeurt met wederzijds goedvinden.
- wordt ontbonden.
- de medewerker arbeidsongeschikt uit dienst gaat.
Ontslag en PAWW - hoe werkt het precies?
Als uw medewerker ontslagen is en nog geen nieuwe baan heeft gevonden, ontvangt hij of zij een uitkering vanuit UWV. Dit is een WW-uitkering of, in het geval van arbeidsongeschiktheid, een loongerelateerde WGA-uitkering (valt onder een WIA-uitkering).
Van WW naar PAWW
De (oud-)werknemer heeft maximaal twee jaar recht op uitkering. Wanneer de (oud-)werknemer na afloop van de uitkering nog geen nieuw werk heeft gevonden, kan hij bij ons een aanvraag doen voor Private Aanvulling WW & WGA (PAWW). Stichting PAWW controleert of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden van een PAWW-uitkering.
PAWW aanvragen
Aanmelden voor PAWW kan een maand voordat de UWV-uitkering afloopt. De (oud-)medewerker moet deze aanvraag zelf indienen. Zolang hij of zij de uitkering vanuit PAWW ontvangt, is er een sollicitatieplicht.
Uw medewerker informeren over PAWW
Licht uw medewerker goed voor over PAWW. Doe dit niet alleen wanneer het voor hen relevant is, bijvoorbeeld bij ontslag of aan het einde van de wachttijd, maar ook al wanneer ze bij u in dienst zijn. Zo weten uw medewerkers waar ze voor betalen en waar ze recht op hebben. Voeg de informatie in ieder geval ook duidelijk toe aan uw arbeidsvoorwaarden en zet het in de ontslagbrief.
- Dat uw organisatie deelneemt aan de PAWW-regeling en dat de werknemer na afloop van een UWV-uitkering mogelijk recht heeft op PAWW.
- Wat PAWW inhoudt en wanneer deze kan worden aangevraagd.
- De voorwaarden voor ontvangst van een PAWW-uitkering.
- Waar de werknemer meer informatie kan vinden.
Om in aanmerking te komen voor PAWW, moet uw werknemer voldoen aan een aantal voorwaarden. Laat uw werknemer de Kom ik in aanmerking-check invullen om erachter te komen of hij/zij hier recht op heeft.
Op onze website vindt u handige informatie over PAWW. Ook kan uw medewerker bellen met onze Servicedesk.