A

A
Lees voor

Bekendheid en waarde PAWW; deelnemers uitgesproken positief

Gepubliceerd op: 08 juli 2021

Hoe denken werknemers over SPAWW? Deze belangrijke vraag hebben we laten uitzoeken door ons onderzoeksbureau. Het laatste onderzoek in maart is een vervolg op het onderzoek in november 2020. Alvast één conclusie? De bekendheid van de PAWW-regeling is bij jongere werknemers (tot 39 jaar) hoger dan onder oudere werknemers en het merendeel is uitgesproken positief.

SPAWW wil weten hoe bekend de PAWW-regeling is bij deelnemers

Met de kwartaalonderzoeken willen we weten hoe het staat met de PAWW. Niet alleen de bekendheid van de regeling, maar ook de bekendheid met de verkorting van de WW-duur en de bron van de bekendheid met de PAWW-regeling. En belangrijk om te weten is hoe werknemers de regeling waarderen. Wat leidt tot problemen en hoe vinden ze dat SPAWW dat oplost? De hoofdconclusies op een rij.

Nauwelijks veranderingen metingen maart 2021 en november 2020

Uit beide onderzoeken blijkt dat circa tweederde van alle werknemers in loondienst (64%) globaal bekend is met de verkorting van de WW-duur. Nog eens 20% heeft er weleens iets van gehoord, maar weet niet hoe het zit. Hieruit blijkt dat sociale partners, individuele werkgevers en de Stichting PAWW samen nog een communicatieslag hebben te maken. Stichting PAWW voert ondertussen haar online en later de offlinecommunicatie-activiteiten op. 

Bekend met de regeling

Ruim 32% van de werknemers is globaal bekend met de PAWW en haar regeling. Maar bijna 46% heeft er (nog) niet eerder van gehoord. Vergelijkend met de resultaten van november 2020 is de overall bekendheid met de PAWW niet veranderd. Wat wel opvalt is dat jongere werknemers (tot 39 jaar) nu zelfs ietsjes beter bekend zijn met de PAWW dan oudere werknemers.

Internet en de PAWW

Internet is met bijna 50% de belangrijkste bron voor de bekendheid van de PAWW. Ook is het vaak het eerste contact. Dat geldt voor alle leeftijden. Social media draagt ook in redelijke mate bij aan die bekendheid (ca. 12%). Andere bronnen die serieus aan de bekendheid van de PAWW-bijdragen zijn:

  • collega’s of vrienden (ca. 22%),
  • werkgevers (ca. 20%),
  • vakbond (ca. 17%, maar voor leden van de vakbond bijna 50%!)
  • UWV (ca. 12%).

Werknemers uitgesproken positief over de PAWW

Er is onder werknemers een uitgesproken positief gevoel over de PAWW-regeling. Dat geldt ook voor jongere werknemers die voor een deel nog niet aan 10 jaar werkervaring komen. Zij hebben nog een volledig WW-recht. Op enkele punten zijn de jongeren een fractie minder positief, maar globaal liggen hun scores rond het gemiddelde van de andere leeftijdscategorieën. 50-plussers zijn op hun beurt weer een fractie positiever dan gemiddeld, maar ook zij verschillen in hun opvattingen niet sterk van andere leeftijdsgroepen. 

Al met al een positieve respons. Er is nog wel werk aan de winkel om de PAWW-regeling nog meer onder de aandacht te brengen. Een mooie uitdaging waarmee de Stichting al aan de slag is gegaan en de externe communicatie verder aanscherpt en verfijnt.

Terug naar overzicht

Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord