Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Geef anoniem feedback over onze website

Missie en visie Stichting PAWW

Het uitgangspunt voor de de financiering van de aanvullende PAWW-uitkering is solidariteit tussen werknemers en werkgevers. Mensen die langdurig werkloos raken ontvangen daarmee gedurende een bepaalde periode een loongerelateerde uitkering en vervallen niet in de bijstand. Elke sector of onderneming waarvan het cao-overleg kiest om deel te nemen, kan deelnemen. 

Ons doel als uitvoerder van Private Aanvulling WW & WGA (PAWW) is om een robuuste en toekomstbestendige uitvoering van de PAWW-regeling te realiseren. Om dit op een succesvolle manier te kunnen doen werken we aan de hand van de volgende kernwaarden.

Onze kernwaarden

Optimale ondersteuning bij onderhandelingen en instroom in de regeling

PAWW is een solidariteitsregeling voor werknemers. Hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten voor de deelnemer. Met meer deelnemers kan de organisatie efficiënter opereren en risico's beter spreiden. Daarom worden alle sectoren aangemoedigd om deel te nemen aan de regeling. De eindverantwoordelijkheid ligt hier echter bij de cao-partijen. Zij beslissen of de reparatieafspraak (PAWW) ook voor hun cao geldt.

SPAWW biedt cao-partijen ondersteuning bij de besluitvorming en uitvoering. Zo maakt de stichting een verzamel-cao en zorgt ze voor het innen, beheren en uitkeren van het fonds van waaruit de uitkeringen worden verstrekt. 

Transparante communicatie met cao-tafels, werkgevers en (voormalig) werknemers

Voor het optimaal functioneren van de regeling is een goede en constructieve relatie met sociale partners en andere belangrijke stakeholders heel belangrijk. Dit zorgt voor onderling vertrouwen, legitimiteit en steun. Belangrijke voorwaarden hiervoor zijn transparantie, goede communicatie en verantwoording over bedrijfsvoering, operatie en financiën. Dit doet SPAWW onder meer door het delen van rapporten en cijfers op de website, het publiceren van nieuwsberichten in het werknemers- en werkgeversportaal en door doorlopend verantwoording af te leggen aan centrale sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Gedegen financiën

Het fonds gaat zorgvuldig om met de financiële middelen die ons door werknemers zijn toevertrouwd; ze zijn bedoeld voor het nakomen van (toekomstige) financiële verplichtingen aan de PAWW-aanspraakgerechtigden. De beschikbare middelen worden solide belegd, waarbij risicomijding het vertrekpunt is. De operationele processen worden uitgevoerd tegen zo minimaal mogelijke kosten. In de jaarverslagen en andere verslagen die op de website staan is de stichting transparant over de kosten en baten. 

Goed geoliede uitvoering in de praktijk

Het bestuur van Stichting PAWW zet zich actief in voor een robuuste en toekomstgerichte uitvoering van de PAWW-regeling. Voor de uitvoering van de regeling werkt de stichting nauw samen met Visma Idella. Operationele werkzaamheden omtrent uitvoering van de PAWW-regeling zijn bij hen belegd.

Door constructieve relaties op te bouwen met uitbestedingspartners streeft het bestuursbureau naar een uitstekende dienstverlening aan werkgevers, administratiekantoren en uitkeringsontvangers. Het bestuursbureau zorgt ervoor dat de operationele processen zijn afgestemd met en anticiperen op de veranderende wensen en behoeften van deze belanghebbenden. Om dit te bereiken onderhoudt het bestuursbureau een voortdurende dialoog met werkgevers, administratiekantoren, uitkeringsontvangers en uitvoerders van de regeling. 

Risicobeheersing

Het algehele beleid van SPAWW is risicomijdend. Dit is een houding die aansluit bij de kernwaarden: transparant, compliant, klantgericht, betrouwbaar, integer, (kosten)-efficiënt, oprecht en rechtvaardig. Bij het beheersen van de risico's staan het voortbestaan van de regeling en een robuuste en stabiele uitvoering voorop. De maatregelen die worden genomen om de risico's te beheersen worden langs deze meetlat gelegd.  

Leren en verbeteren

De medewerkers van Stichting PAWW spannen zich actief in om de uitvoering van de PAWW-regeling duurzaam te onderhouden en te verbeteren. Dit doen ze samen met de uitbestedingspartners en belanghebbenden. Ze versterken de toekomstbestendigheid van de operationele processen door voortdurend te leren en op basis van deze inzichten aanpassingen, verbeteringen en innovaties door te voeren. Bij al deze inspanningen staan de behoeften en ervaringen van klanten centraal. 

Zonder winstoogmerk

De stichting heeft uitdrukkelijk niet als doel winst te maken. Alle uitkeringen worden gefinancierd uit de inkomsten. Hieruit worden ook de uitvoeringskosten betaald. De ondergrens mag niet negatief zijn. Ook is er een bovengrens. Deze is vastgesteld op één keer de structurele jaarexploitatie. Deze grenzen zijn vooral bedoeld om jaarlijks de PAWW-bijdrage vast te kunnen stellen. 

Meer over de organisatie achter SPAWW