A

A

Gemakkelijker en geautomatiseerd PAWW-aangifte indienen voor werkgevers

Bent u werkgever, doet u maandelijks handmatig aangifte maar is dit een gedoe? Dan kunt u gebruikmaken van de UPA.

Wat is de Uniforme Pensioen Aangifte (UPA)?
De Uniforme Pensioen Aangifte (UPA) is een nieuwe standaard voor het automatisch uitwisselen van salarisgegevens tussen werkgevers/administratiekantoren en de pensioenfondsen alsook SPAWW. Dit betekent dat alle werkgevers die zijn aangesloten bij SPAWW, gebruik kunnen maken van de UPA. SPAWW implementeert de UPA sinds 1 januari 2023.

Waarom de UPA?
Het doel van de UPA is om de kansen op fouten aanzienlijk te verminderen. Tevens heeft u als werkgever minder administratieve lasten. Dat komt doordat de salarisgegevens automatisch worden uitgewisseld.

Verder heeft u beter inzicht in de kosten en ontvangt u geen piekfacturen meer, doordat onder andere overwerk, ORT, extra uren parttimers en oproepkrachten direct worden meegenomen in de maandfactuur.

Let op: als u gebruik wilt maken van UPA, controleert u dan eerst bij uw softwareleverancier of uw software hiervoor geschikt is.

Inmiddels zijn er 11 softwarebedrijven die deelnemen aan de UPA: AFAS (Profit), SD Worx (Cobra), Loket.nl, HrBox BV, Visma Raet (Payroll Gemal)Visma.net Payroll, Exact, HR & Salaris GemakLoon SalarissoftwareNmbrs en Axians Payroll Hub.

De voordelen van de UPA voor u als werkgever

 • Gestandaardiseerd en geautomatiseerd de PAWW-aangifte regelen.
 • Bespaart tijd en moeite voor werkgevers of administratiekantoren.
 • Eenvoudig correcties doorvoeren.
 • Minder kans op fouten door automatisch koppelen.

Hoe maak ik gebruik van UPA?

Om gebruik te kunnen maken van de UPA-dienst van SPAWW moet u zich registeren in het portaal. Nadat u een account heeft aangemaakt in het SPAWW-portaal kunt u op de Mijn Dossier-pagina onder UPA de UPA activeren.

Aanmaken UPA-account
Op de UPA-pagina zijn een aantal configuratie opties beschikbaar.
Als u gebruik wilt maken van de UPA dan:

 • vinkt u ‘UPA ingeschakeld’ aan, en
 • u maakt een wachtwoord aan.

Wachtwoorden moeten ten minste 8 en maximaal 16 tekens bevatten. Wachtwoorden moeten tekens bevatten van de volgende vier klassen:

 • Een hoofdletter
 • Een kleine letter
 • Een cijfer
 • Een van deze speciale tekens  ! @ # $ % ^ & * _ , .

Gebruik de UPA-gebruikersnaam en het wachtwoord in uw loonadministratiesoftware om de aangiftes te doen. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van uw loonadministratiesoftware. De UPA via de webservice is direct beschikbaar.

Ik wil gebruikmaken van UPA

Vaakgestelde vragen

Wat is UPA?

De Uniforme Pensioen Aangifte (UPA) is een nieuwe standaard voor het automatisch uitwisselen van salarisgegevens tussen werkgevers/administratiekantoren en de pensioenfondsen alsook SPAWW. Dit betekent dat alle werkgevers die zijn aangesloten bij SPAWW, voor de aangifte gebruik kunnen maken van de UPA. SPAWW implementeert de UPA per januari 2023.

Waarom UPA voor de PAWW-aangifte?/Wat zijn de voordelen van UPA voor de werkgever?

Het doel van de UPA is: minder kans op fouten bij de aangifte en minder administratieve lasten voor de werkgever. Dat komt doordat de salarisgegevens automatisch worden uitgewisseld.

Voor wie is UPA bedoeld?

Voor werkgevers die de loonadministratie zelf regelen en administratiekantoren die dat voor hun klanten doen. Controleert u dan eerst bij uw softwareleverancier of uw software hiervoor geschikt is.

Wat moet werkgever/administratiekantoor doen om gebruik te kunnen maken van UPA bij de PAWW-aangifte?

Om gebruik te kunnen maken van de UPA aanlevering  moet de werkgever/het administratiekantoor zich registeren op het werkgeversportaal van SPAWW (of al een account hebben voor het werkgeversportaal van SPAWW). Nadat hij een account heeft aangemaakt op het SPAWW-portaal kan hij op de Mijn Dossier-pagina onder "UPA" de UPA activeren.

Hoe maak ik een UPA-account aan?

Op de UPA-pagina zijn een aantal configuratie-opties beschikbaar.

  Als u gebruik wilt maken van de UPA dan:

 • vinkt u ‘UPA ingeschakeld’ aan EN
 • u maakt een wachtwoord aan.

Gebruik de UPA-gebruikersnaam en het wachtwoord in uw salarisadministratie-software om de aangiftes te doen. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van uw salarisadministratie-software.

Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord